De Slufter

NL
 

De Slufter

De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Bij hoog water overstromen de kreken in het gebied en loopt De Slufter vol. Er groeien alleen planten die het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster. Als ze in de zomermaanden in bloei staan, kleuren ze De Slufter roze, lila en paars. In het najaar geeft zeekraal het gebied een rode gloed. De Slufter is goed bereikbaar en door het gebied lopen verschillende wandelpaden. Aangrenzend ligt natuurgebied De Muy.

Favoriete plek van de lepelaar

Een dijkje scheidt De Muy van de zilte gronden in De Slufter. In het gebied zijn opvallende (steile) duinen ontstaan, maar er zijn ook nog weilanden en zelfs een klein bosje dat het Oorlogsschip wordt genoemd.

Geweldig wandelen

Door De Slufter en De Muy lopen prachtige wandelpaden en Staatsbosbeheer heeft er diverse bewegwijzerde routes uitgezet. Ook meer noordelijk is de natuur zeker de moeite waard. Het strand rond de vuurtoren is indrukwekkend breed en biedt een geweldig uitzicht op de Wadden- én Noordzee. En wist u dat de Eierlandse Duinen zelfs al uit de middeleeuwen dateren?

Ik zie een muis!

Op Texel komt de zeldzame noordse woelmuis veelvuldig voor. De woelmuis is de belangrijkste voedselbron van de velduilen. De Eierlandse Duinen zijn erg kalkarm waardoor de vegetatie anders is dan in andere duingebieden op Texel. Er groeien bijzondere mossen en planten. In de vogeltrektijd vormen de duinen rond de vuurtoren een belangrijke tussenstop voor veel trekvogels. Niet voor niets worden hier regelmatig zeldzame soorten waargenomen.